Hoe krijg ik diepte in mijn foto's?

Vaak maken we foto's van een leuke vakantie in de bergen. De beelden van de Matterhorn in Zwitserland komen met hun sneeuwtoppen en ruige pieken die boven de boomgrens uit reiken en nog wel mooi op de foto maar heuvelachtig Limburg of zelfs Toscane vallen vaak een beetje tegen. De foto is veel minder mooi dan we hem in werkelijkheid hadden bedoeld. Wat kun je eraan doen om dit tot een succes te doen leiden?
Van 2D naar 3D?
Als we het over foto's hebben spreken we van een tweedimensionaal beeld. Het beeld dat we zelf in onze gedachten hebben is een 3D beeld. Dus driedimensionaal. We willen dus dat een 2D beeld driedimensionaal gevoel geeft en zo de kijker intrigeert. Hieronder leg ik uit hoe je met kleine veranderingen meer diepte in je foto krijgt. Je horizon staat altijd recht, maar dat was al bekend, toch? En anders, bij deze ( uitzonderingen daargelaten).
Vaak kan een kleine verandering in gezichtspunt of compositie de foto volledig veranderen. Hieronder de belangrijkste tips om mee aan de slag te gaan.
Include foreground, oftewel zet iets op de voorgrond
Ons brein herkent het, een voorwerp op de voorgrond is altijd groter en zou kleiner worden naarmate het verder van ons vandaan gaat. Door iets op de voorgrond te plaatsen krijgt je foto laagjes, deze laagjes geven een landschapsfoto meer diepte-idee en het beeld wordt een stuk minder saai.

Maak gebruik van leidende lijnen
Lijnen die je in het beeld trekken kunnen lijnen zijn die in het zand lopen, het kan een tak zijn of een stuk gras. Maar ook een sloot, pad of weg doen het goed. Een leidende lijn neemt je mee in de foto. Hieronder heb ik de lijnen van het strand op Terschelling gebruikt.

Door de lijnen van de straat naar de horizon te laten lopen wordt het oog van de kijker hiernaartoe getrokken. Dit noemen we leidende lijnen. Dit kan een straat. sloot, tak of voorwerp zijn dat het oog in de foto leidt. Leidende lijnen lopen vaak ook van links onder naar rechts boven en dat is hoe men een foto leest.
Verdeel het beeld in lagen
Door objecten te overlappen, krijg je via deze lagen een driedimensionale scène. Het toepassen van deze lagen is vooral effectief wanneer er een opmerkelijk contrast is in de schaduw of textuur van twee overlappende objecten. Dit contrast helpt om de objecten van elkaar te scheiden.

Gebruik het kikvorsperspectief
Een knielap op mijn rechterknie zou uitkomst bieden en veel knielappen schelen. Door op je hurken of knieën te gaan zitten en van een lager standpunt te fotograferen krijg je meer diepte in je foto dan dat je rechtop stond. Door dit kikvorsperspectief te gebruiken heeft als bijkomend voordeel dat er meer focus op de voorgrond wordt gelegd waardoor de achtergrond verder weg lijkt.
Maak doorkijkjes
Door een kader om je foto te maken met gebruik van bomen of muurtjes , wordt je in het beeld geleidt. Dit versterkt het gevoel van diepte.
Gebruik een groothoeklens of zoom uit
Fotograferen met een grotere hoek (of uitzoomen) overdrijft op natuurlijke wijze het perspectief in een scène, waardoor men een intenser gevoel van diepte beleeft.
Zorg voor scherptediepte
Een diafragma F/8 of kleiner ( kleiner is een hoger getal want dit wordt in breuken aangeduidt), zorgt voor veel scherptediepte. Door je beeld tot het einder scherp te houden ontstaat meer diepte in het beeld dan wanneer je fotografeert met een groot diafragma zoals F/2.8 wat zorgt voor een kleine scherptediepte.
Tilt en Shift
Door je camera een heel klein beetje te kantelen krijg je een effect met meer diepte. Niet te ver, dan ga je scherpstellen op het verkeerde punt maar een hele kleine fractie. Probeer het maar eens.