Hoe fotografeer ik sneeuw?

Sneeuw is geen gemakkelijk vast te leggen onderwerp. Het vereist wat technische voorbereidingen, maar hopelijk helpen onze tips voor sneeuwfotografie je om het onder de knie te krijgen. Zorg ervoor dat u uzelf en uw camera voorbereidt op het weer.

TIP 1 :: INSTELLINGEN VAN JE CAMERA::

Het fotograferen van sneeuw is eigenlijk te vergelijken met het fotograferen van een landschap met tegenlicht. Onze hersenen corrigeren het beeld voor ons. Een prachtige lucht van een zonsopkomst wordt door de camera gezien als 18% grijs. De camera zal onderbelichten en het witte sneeuwdek zal in de foto een grijze massa worden. Dit voorkom je door een halve tot anderhalve stop over te belichten. 

TIP 2 :: AUTOFOCUS OP CONTRAST::

Als alles wit is kan je autofocus het af laten weten. Je kunt dan geen foto maken, tenzij je de camera op de MF ( handmatig scherpstellen door de knop op je lens te verzetten). Door je scherpstelpunten op een onderwerp te zetten wat onder het witte sneeuwdek tevoorschijn komt helpt dit je camera om met alsnog een foto te kunnen maken zonder dat je de camera op de manual stand hoeft te zetten.  

TIP 3:: WITBALANS::

Sneeuw weerkaats en heeft, afhankelijk of het wordt verlicht door zonlicht, een gele of blauwe tint.  Door de witbalans handmatig in te stellen kun je dit makkelijk compenseren. Dit kan door de camera op "schaduw" te zetten of door de witbalans zelf in te stellen door een foto te maken en met de handmatige witbalans dit beeld te selecteren als zijnde wit.  Hierdoor krijg je een warmere maar natuurgetrouwere foto.  

TIP 4:: GEBRUIK EEN POLARISATIEFILTER::

Vooral als de zon schijnt, reflecteert sneeuw veel licht. Om flair tegen te gaan kun je tijdens het fotograferen van sneeuw, naast je zonnekap, ook een polarisatiefilter gebruiken om ongewenste reflecties tegen te gaan. Je kunt met een circulair filter (CPL staat voor circulair polarisatiefilter) zelf de sterkte van het polariserende effect regelen en details in de lichte delen behouden.

TIP 5:: PAK HET JUISTE MOMENT ::

De dagen dat we in Nederland sneeuw kennen zijn op een hand te tellen. Het hart van de landschapsfotograaf gaat dan ook sneller kloppen als er sneeuw voorspeld wordt. Het vooruitzicht om magische zonsopgangen te zien geven een magisch plaatje.  Sta vroeg op als het geeft gesneeuwd. De sneeuw is nog vers en onbelopen.  Het is zeker de moeite, al duur het gouden uur kort, het is zeker de moeite waard. , dus je zult voor zonsopgang wakker moeten worden. 

 

Leg zonsondergangen en blauwe uren vast om contrast te creëren Net als zonsopgangen zijn zonsondergangen een beetje anders in sneeuwtijden. Rode luchten en dan het blauwe uur gaan een interessant contrast vormen met het wit van sneeuw. Meestal wordt de grond eerst donker en blijft de lucht iets langer helder. Dit verandert in sneeuw omdat het ook de laatste stralen van de zon weerkaatst en vervolgens het maanlicht. Het landschap zal natuurlijk niet zo helder wit zijn als overdag. Maar kan dit fenomeen versterken tijdens de nabewerking.

TIP 6:: LET OP JE HISTOGRAM::

Met één blik op het histogram zie je direct in welke mate je foto over- of onderbelicht is. Meestal krijgen we een mooi egaal histogram te zien als we op de DISP drukken (twee keer drukken toont het histogram bij de meeste camera's). Echter, als dit ook bij het fotograferen van een sneeuwlandschap gebeurt vertelt het histogram dat je een grijs sneeuwdek hebt gefotografeerd.  Door iets rijker te belichten (langere sluitertijd of kleiner f getal ) zal de piek in je histogram naar rechts schuiven waardoor de sneeuw wit wordt. Fotografen die in RAW opnemen kunnen dit later makkelijk aanpassen. 

TIP 7:: MINIMALISEER JE BEELD::

Sneeuw maakt wit landschap dominanter en kan mooie surrealistische kleurverandering geven. . Als de zon niet schijnt en wolken het licht filteren, kan de hele sneeuwscène in verschillende grijstinten verschijnen. Sneeuwfoto's lenen zich mooi om minimalistische beelden te maken. 


Ook hier geldt, net als bij landschapsfotografie, uiteraard: Volg de weersvoorspelling en zorg dat je op de juiste plaats bent.  Een van de tips om diepte in je beeld te creëren is het plaatsen van een voorwerp op de voorgrond. Dit kan een steen, boom, struik of wat dan ook zijn. Verder trekt het oog naar lichte delen in de foto. Een donkere horizon werkt  dus averechts. Daarbij spelen zaken als belichting, scherptediepte en de positie een grote rol. Op deze site gaan we, voor wie een stapje verder wil dan ook verder in op hyperfocaal focuspunt en ETTL.