10 tips voor het fotograferen van Landschappen

TIP 1 :: SELECTEER EEN MIDDELGROOT DIAFRAGMA::
Een van de doelen bij het maken van landschapsfoto's is om een uitzonderlijk scherp, helder beeld te krijgen. De belichtingsinstellingen die je kiest, hebben hier invloed op. We beginnen met het instellen van het diafragma, oftewel het f getal. Om een zo scherp en duidelijk mogelijk beeld te krijgen, is het het beste om te fotograferen met een f-stopgetal dat ongeveer twee tot drie stops hoger ligt dan het grootste diafragma wat mogelijk is zoals een diafragma van f / 8.
TIP 2 :: HOUDT JE ISO ZO LAAG MOGELIJK::
Naast het instellen van je diafragma is het belangrijk je ISO instelling zo laag mogelijk te houden om ruis in je foto te voorkomen. Zellf het ik mijn ISO bij het maken van landschapsfotografie nooit hoger dan 100. Met de bovenste tip en het laag houden van je ISO getal blijft er nog maar 1 instelling over en dat is je sluitertijd. De beste tip die ik je daarvoor kan geven is :
TIP 3:: GEBRUIK EEN GOED STATIEF::
Helaas komt het maar al te vaak voor dat mensen een enorme investering doen in camera en lenzen en vervolgens bezuinigen op het statief. Zo heb ik eens beknibbeld op een statief van 800 euro. Ik vond het te duur, of eigenlijk te veel geld om uit te geven. Voor €300,- kocht ik een alternatief. Ook goed maar niet wat ik wilde. Ik wilde een degelijk statief met geared head en dit was het net niet. Uiteindelijk heb ik het statief van €300,- slechts eenmalig gebruikt en vervolgens toch gekocht wat ik wilde. Op deze pagina zal ik ook een linkenpagina maken waar apparatuur en accessoires te vergelijken zijn. De afweging moet een ieder voor zichzelf maken maar ik gehoed anderen graag voor een foute koop.
TIP 4:: GEBRUIK FILTERS::


Naast filters die je op je lens schroeft zijn er ook filters die je met een adapterring voor je lens kunt schuiven. Zo heb je naast diverse soorten grijsfilters en grijsverloopfilters. Dit filter houdt de lichte lucht in je foto tegen en aan de onderkant is het licht zoals het op dat moment is. Zo voorkom je dat je camera, van je mooie zonsopkomst of zonsondergang een saai midden-grijs beeld maakt. Naast grijsverloopfilters zijn er ook UV filters en polarisatiefilters.
Filters heb je in alle soorten, er zijn kunststoffilters maar ook filters van glas. Hier kom ik op terug in het artikel over apparatuur en accessoires.
TIP 5:: VERKEN JE LOCATIE::
Goed voorbereid is het halve werk. Dat geldt zeker ook voor de fotografie. Een locatie die nieuw is voor je kan later op de foto erg tegenvallen. Door een goede voorbereiding en wat uitgebreider onderzoek weer je waar je op het juiste moment moet zijn. Wat wil je gaan fotograferen? Jammer als je voor een bepaalde vogel gaat die op het moment dat jij op hem wacht een feest viert in heet verre zuiden. Je zult de eerste niet zijn, gelukkig spreek ik niet uit ervaring. Via Google Street View heb ik al heel wat gebieden afgezocht, weet ik waar ik moet parkeren, waar de mooiste uitzichtplekken zijn en wat ik kan verwachten. Dit bespaart een grote teleurstelling achteraf.
TIP 6:: PAK HET JUISTE MOMENT ::
Je kunt nog zo'n dure uitrusting hebben, de grootste aandeelhouder in de foto is het licht. Fotografen noemen de tijdsperioden net na zonsopgang of voor zonsondergang het gouden uur (ook wel het magische uur genoemd) vanwege het prachtige, diffuus strijklicht dat dat door de opkomende zon over het landschap uitspreid maakt een magisch beeld. Met dit mooie licht ziet het landschap er heel anders uit dan op het midden van de dag. De zon staat dan hoog aan de horizon en het harde felle blauwe licht geeft een heel ander sfeerbeeld van hetzelfde gebied. Overigens heb je voorzonsopkomst en na zonsondergang het blauw kwariertje. Dat is de periode tussen donker en zonsopkomst of zonsondergang en nacht. De zon is dan nog niet op maar het is al wel licht. De lucht kleurt steeds lichter blauw. Datzelfde is in de avond het geval. De lucht kleurt steeds donkerder tot deze zwart is.

TIP 7:: MAAK DE MOOISTE COMPOSITIE::
Plan van tevoren de totale compositie. Neem de tijd om een foto spannend te maken.
Een landschapsfoto maak je meestal met een groothoeklens. Zorg dat er iets op de voorgrond te zien is, neem een tak, bloem, hek o.i.d. om de compositie te bepalen. Om het diepte-effect te bereiken moeten we het onderwerp van wat verder af benaderen. Dus niet gelijk vlak voor ons maar op minimaal 1,5 meter afstand (afhankelijk van de brandpuntsafstand van de lens).
Hoe groter de hoek, hoe groter de scherptediepte. Bij een groothoeklens hoef je dan ook nauwelijks meer scherp te stellen, het beeld is bijna overal scherp. Voor bijvoorbeeld landschapsfotografen is deze grote scherptediepte in combinatie met de grote hoeveelheid die je van de omgeving kunt vastleggen, een pluspunt en een goede reden om een dergelijk lens in je fototas te hebben.

Regel der derden
Waarom zijn sommige foto's juist aantrekkelijk en anderen niet? Je kunt honderd fotografen rondom een onderwerp laten cirkelen, maar slechts een aantal maken er een wereldplaat van. Die fotografen hebben "het oog". Maar wat zien zij anders?
Los van welk standpunt, welke lens of welke achtergrond je kiest, is vooral de vlakverdeling belangrijk.
Kunsthistorici kwamen er vrij snel achter dat beroemde schilderijen bijna allemaal mooi zijn om dezelfde reden. De ontdekking ging de boeken in als "The Rule of Thirds". In het Nederlands noemen we dit "De Regel van Derden"
Je kunt een beeldvlak zowel horizontaal als verticaal met lijnen in drieën verdelen. Het juiste gebruik van die lijnen is het geheim achter elk mooi beeld. Zorg dat je onderwerpen rond de kruisingen in beeld komen. De meeste mensen kijken van linksonder naar rechtsboven in de foto, zo "leest" men een beeld. Bij de mooiste foto's staat de horizon ook niet in het midden maar onderaan of bovenaan het beeld en dus volgens de compositieleer op 1/3 van onderen of 1/3 van boven. Eigenlijk precies op een van
de twee horizontale lijnen. Het blijkt dat, als het hoofdonderwerp op één van de vier kruispunten van de horizontale en verticale lijnen geplaatst.
De gulden snede
Ook de gulden snede bestaat uit negen vlakken, maar deze hebben verschillende verhoudingen. De
vlakken in het midden zijn een stuk kleiner dan die aan de buitenkant.

Regel der derden.
Naast de regel der derden kennen we nog de gulden snede. Deze vlakken verhouden zich tot elkaar volgens het gulden getal. Dit is de Griekse letter Phi en heeft een waarde van grofweg 1,62.
Leidende lijnen
Een beeld waar je in mee gevoerd wordt en je langer naar kijkt

Zet iets op de voorgrond
Door iets op de voorgrond te zetten krijgt je beeld meer diepte. Ook wordt het beeld hierdoor vaak minder saai.

TIP 8:: HOUD JE CAMERA RECHT::
Helaas komt het nogal eens voor dat mensen een prachtige foto maken maar de horizon net niet recht is. Dit is, in plaats van de versterking van het beeld wat de bedoeling is, juist iets wat het beeld jammer genoeg zwak maakt. Tijdens het fotograferen is het zaak je camera recht te houden of na afloop je horizon recht te zetten.
TIP 9:: VARIEER EN PROBEER::
Proberen en doen is vaak de beste leermeester. Een eigen stijl komt niet zomaar aanwaaien. Datzelfde geldt voor het maken van een mooie gevarieerde serie. Door van standpunt te veranderen worden wordt de fotoserie al snel gevarieerder dan steeds vanaf eenzelfde perspectief te fotograferen Fotografeer eens van een kikvorsperspectief of ga eens ergens bovenop staan.
TIP 10:: VERLAAT ALS LAATSTE DE VOORSTELLING::
Velen zijn me dankbaar voor deze tip. Deze tip dateert van de tijd dat ik nog rookte. Ik stond met mijn camera aan het Paterswoldsemeer en was eigenlijk klaar. De zon was onder en ik dacht nog even even een sigaretje te roken, genietend aan de waterkant, terwijl andere fotograferen al waren vertrokken, werd ik getrakteerd op het mooiste licht. Mijn advies is dusverlaat als laatste de voorstelling en kijk vooral ook nog even achterom!