Kennisbank

Gevorderdencursus waarin ik mensen kennis laat maken met mijn apparatuur

Fotografie tips en apparatuur. Omdat er veel vraag naar is en ik regelmatig wordt benaderd verwijs ik je door naar deze site waarin ik je uitleg hoe je betere foto's maakt.

Omdat ik erg druk ben in de fotografie en er een full time job aan heb, kom ik er vaak niet aan toe. Nu tijdens de corona maatregelen laat ik van de nood een deugd maken en hier een mooie site met veel tips en trucs neerzetten. 

De kennisbank wordt steeds beter gevuld. 

Gevorderden praktijkles aan het Paterswoldsemeer


Waarom is de ene foto mooier dan de andere? En hoe krijg je het voor elkaar om de wolken en de aarde zo mooi te belichten.  Op de pagina lanschapsfotografie help ik de beginnend landschapsfotograaf graag een stapje op weg.

 

 

 

 

 


Sneeuw, het komt niet vaak voor. Toch doet menig fotografenhart sneller kloppen zodra er sneeuw voorspelt wordt. Maar hoe fotografeer je sneeuw eigenlijk?

 


De hyperfocale focuspunt.

Bij iedere landschapsfoto die ik maak staat mijn lens op M. Oftewel, ik stel handmatig scherp. Hiervoor is je brandpuntafstand (het getal in mm op je lens) en je diafragma van groot belang. Dit bepaald het punt waarop je kunt scherpstellen. Vanaf dat punt  is de afstand tot oneindig  aanvaardbaar scherp. De hyperfocale afstand is dus een techniek binnen de (landschaps)fotografie om het beeld vanaf dat punt tot het eindige scherp te krijgen.


Compositie, Wat is het en wat kun je er mee?  Op de pagina compositie heb ik er een stukje over geschreven.

 

 

 

 


De voor en nadelen van de automatische stand van je camera. Oftewel, wie is de baas. :-)  Met een camera op de automatische stand beperk je je creativiteit enorm. Ik vind fotografie toch ook een vorm van kunst.  Als fotograaf wil je iets laten zien, iets vastleggen wat je boeit en dat wil je dan ook op de manier doen waarop dit onderwerp het beste naar voren komt. Daarom staat mijn camera standaard op de M stand.   Ik leg er graag iets over uit op de pagina:  Fotograferen op de M stand. of beter gezegd, diafragma, sluitertijd en ISO uitgelegd. 


Zeker bij landschapsfotografie is het weer de hoofdrolspeler in je foto. Door je te verdiepen in het weer weet je wanneer je de wekker om 04:00u moet zetten en wanneer niet. 


De vakantie in het vriendelijke heuvelllandschap of de prachtige duinen wordt vaak rijkelijk gefotografeerd. Waarom vallen deze foto's altijd tegen als je thuis komt. De diepte is vaak ver te zoeken en het lijkt allemaal veel vlakker dan het in werkelijkheid is. 

 

 


Een grijsverloop filter gebruiken heeft tijdens het fotograferen van zonsopkomsten en zonsondergangen vele voordelen. Na het volgen van een basiscursus fotografie staat dit filter, naast een polarisatiefilter dan ook bij de meeste cursisten op het verjaardag lijstje. Omdat er veel vragen over zijn heb ik er een pagina aan gewijd.