Compositie, balans in beeld. 

::COMPOSITIE::


We weten dat het maken van een foto begint met kijken. Het verschil tussen een 'kiekje' en een 'goede foto' zit in de compositie van de opname. Wat is compositie eigenlijk? Volgens Wikipedia is dit het vormgeven van het beeld. Ik noem het, de balans in de foto. Hiervoor hanteren we de regel van derden. Hieronder 7 tips over compositie voor een betere foto. 

Tip 1: Maak gebruik van de regel der derden


Kunsthistorici kwamen er vrij snel achter dat beroemde schilderijen bijna allemaal mooi zijn om dezelfde reden. De ontdekking ging de boeken in als "The Rule of Thirds". In het Nederlands noemen we dit "De Regel van Derden"

Je kunt een beeldvlak zowel horizontaal als verticaal met lijnen in drieën verdelen. Het juiste gebruik van die lijnen is het geheim achter elk mooi beeld. Zorg dat je onderwerpen rond de kruisingen in beeld komen. De meeste mensen kijken van linksonder naar rechtsboven in de foto, zo "leest" men een beeld. Bij de mooiste foto's staat de horizon ook niet in het midden maar onderaan of bovenaan het beeld en dus volgens de compositieleer op 1/3 van onderen of 1/3 van boven. Eigenlijk precies op een van de twee horizontale lijnen. 

Regel der derden

De gulden snede

Ook de gulden snede bestaat uit negen vlakken, maar deze hebben verschillende verhoudingen. De
vlakken in het midden zijn een stuk kleiner dan die aan de buitenkant.

Gulden snede

Tip 2: Kies verschillende perspectieven. 

Kikvorsperspectief

Neem je ten opzichte van je onderwerp een lager standpunt in, dan heet dit kikvorsperspectief.Je kijkt als fotograaf dus omhoog naar je onderwerp, waardoor het onderwerp wat groter lijkt. Kikvorsperspectief kun je in allerlei soorten fotografie gebruiken. Je benadrukt de hoogte, de grootsheid van je onderwerp en daarmee creëer je een bepaalde sfeer. Wil je iemand fotograferen die springt, dan maakt een laag perspectief de sprong nog indrukwekkender. Voor zakelijke portretfotografie wordt wel eens kikvorsperpectief gebruikt.
Waarom? Als je mensen van onderaf fotografeert, worden ze wat groter weergegeven. Je kijkt letterlijk tegen ze op en daarmee kun je ze een belangrijke, statige uitstraling geven.
De afbeelding hieronder is vanuit kikvorsperspectief genomen waardoor je meer in het beeld getrokken wordt. 

Vogelperspectief

Je raad het al, dit is een beeld van boven af genomen. Pas hiermee wel op, alles wat je van boven fotografeert wordt niet alleen kleiner, met een groothoeklens vervomt het ook op een manier die vaak niet helemaal de bedoeling is. 

Tip 3: Zet je hoofdonderwerp niet centraal in beeld.

Zet je onderwerp niet centraal in beeld. Natuurlijk gelden ook hiervoor uitzonderingen.  Je onderwerp op een van de raakvlakken ( we noemen dit overigens "eyes" ) van de gulden snede maken het beeld in vele gevallen aantrekkelijker om naar te kijken. 

Tip 4: Zet niet te veel onderwerpen op een foto, hierdoor wordt het beeld rommelig.

Als we op vakantie zijn, maken we er al snel een sport van zoveel mogelijk te laten zien in de foto. Dit beeld willen we graag vastleggen als herinnering. Maar thuisgekomen valt het dan vaak tegen. Je beeld is rommelig en chaotisch. Waar ging het ook alweer om? Vaak maken we ook een foto vanuit een bepaalde sfeer, het was lekker warm, het rook er lekker. Kijk hiermee uit, beperk je tot je onderwerp en zorg dat je de randvoorwerpen niet te prominent in beeld hebt. 

Tip 5: Wees alert op onvoorziene elementen, zoals een lantaarnpaal die uit het hoofd lijkt te groeien.

We letter er vaak niet op omdat we het er al druk genoeg mee hebben om iemand mooi te fotograferen. Maar als we de foto op de computer bekijken levert het soms hilarische beelden op. Een paal die dient als derde been, een tak die uit het hoofd groeit, een vreemd voorwerp die uit het oor groeit of een lantaarnpaal uit het hoofd. Let dus op de achtergrond voordat je een foto van een mens of dier maakt. 

Tip 6: Zorg ervoor dat de horizon horizontaal op de foto komt (kaarsrecht of overdreven schuin).

Het is prachtig, een horizon op een derde van het beeld of met een minder mooie lucht op twee derde. Maar zorg dan wel dat deze horizon dan ook kaarsrecht is. Een scheve horizon is erg storend. Wil je een scheve foto maken? Dan kan maar zorg dan dat deze zo scheef is dat het duidelijk is dat dit ook de bedoeling was. 

Tip 7: Probeer elementen te zoeken die de toeschouwer door het beeld leiden, bijvoorbeeld een weggetje of een rivier.

Een pad dat naar een huis leidt, een stroompje dat het beeld in loopt. Leidende lijnen op een akker die je naar de horizon leiden. Allemaal elementen in je beeld waardoor je foto diepte krijgt en waardoor je in het beeld getrokken wordt. Het maakt de foto zoveel spannender. Een voorwerp op de voorgrond zorgt ook voor diepte.  Maak het beeld spannender waardoor je er langer naar kijkt. 

De beste fototip is hierboven nog niet geven.

Heb geduld, kijk en neem de tijd en vooral ook de moeite om een mooie foto te maken.